7 juni 2009

Semesterplaner

Jag vill vandra i sommar! Funderar starkt på att vandra ensam, om det inte är någon som anmäler sig som resesällskap förstås... ;-) Har insett att mitt största problem kommer bli att få ner vikten på packningen, om jag måste bära allt själv (och kom nu inte och säg att jag ska köpa nytt, hehe...). Förutom att bestämma mig för vad och var det blir förstås. Och så var det det där med säkerhet, är det säkert att som tjej vandra ensam? Jag kan egentligen inte se några problem, så länge man håller sig till hyfsat befolkade leder och vet sina gränser och har dubbelkollat utrustning och sådant i förväg (vilket man ju ska göra ändå). Och så kan det ju bli lite ensamt förstås.

Huvudalternativen för sommarens vandring är just nu två:

Kungsleden Ammarnäs - Hemavan: 6 dagar, kan göras antingen med tält eller som stugvandring. Helst med tält såklart, men om vikten blir för stor är stugor OK. Om det blir solovandring kan det ju vara bra att övernatta nära en stuga också, om man skulle känna sig alltför ensam. Stora nackdelen med denna tur: Det tar LÅNG tid att ta sig dit!

Norra Dalarna/Härjedalen (Grövelsjön-Rogen-Grövelsjön via norska sidan): också ca 6 dagar. Denna rutt planerades till förra sommaren men blev inte av pga förkylningar. Kan också göras i stort sett med stugor om man vill, lite osäker på norska sidan men har för mig att det finns en stuga på bra avstånd där också. Stora nackdelen med denna tur: Tar också lång tid att ta sig dit, men inte lika lång tid. Brukar vara OSTADIGT väder...

Just nu lockar Kungsleden mest, men jag har långt ifrån bestämt mig, om andra passande förslag dyker upp kan jag nog ändra mig flera gånger om :-). Vandringen ska gå av stapeln första veckan i augusti (avresa 2 aug på kvällen, hemresa 8 aug på kväll eller tidigt söndag 9 aug). Om det är någon som är sugen på att hänga med (och hjälpa till att bära tält och kök...), så säg till!

Ett "reservalternativ" är Lofoten, då mer inriktning på kajak och cykel, men gärna innefattande ett tält. Nackdel med detta alternativ: PRISET! Ytterligare alternativ är Skottland eller Island, som också kan bli rätt DYRT har jag en känsla av...

Är också lite inne på att lämna kängorna hemma i år och köra trekkingskor med gore-texstrumpor enligt principen hos Fjäderlätt. Det lockar faktiskt rätt rejält att slippa betongklumpar på fötterna, men då måste nog packvikten minskas rejält också, för att inte överbelasta de stackars fossingarna...

4 kommentarer:

Jonas sa...

Har du valt ut något semesteralternativ?

Animalin sa...

Nope, inte helt. Det står och väger mellan Vindelfjällen (antagligen ensam i så fall, om jag törs...) eller Narvik-Lofoten.

Anonym sa...

Nu då?

Animalin sa...

Jo, det är bestämt. Det blir ensamvandring i Vindelfjällen! Känns lite småläskigt, mest för att jag inte vet hur det är att bara umgås med sig själv i en vecka... Men också roligt och spännande. Det gav ju anledning till ett nytt tältinköp om inte annat!!