3 april 2009

Social eller nyttig?

Varför är man tråkig och snål om man har matlåda? Det händer rätt ofta att jag har matlåda med mig till jobbet men sedan följer med kollegor ut och äter ändå. Byn erbjuder inte särskilt varierande kost. Det är ofta överkokt, överfett och översaltat. Inte särskilt gott eller inspirerande, ofta rent ut sagt dåligt. Men kollegorna är ju trevliga och roliga. Så vad är viktigast? Och varför kan inte kollegorna också ha matlåda, så skulle man ju kunna optimera. Nyttigare mat OCH trevligare sällskap. Därmed inte sagt att de som återfinns i matlådsrummet inte är trevliga, men matlådekulturen verkar även innebära att man ska läsa en eller annan tidning när man äter. Inte så socialt.

Idag hade jag med mig ungsbakad lax med fetaosttäcke, guacamole och en stor sallad. Gott så det förslår, men stod fortfarande kvar i kylskåpet på eftermiddagen. Fick stå tillbaka för nån slags överlagad och superfet blandning av potatisgratäng, fläskfile, pizza och stekta grönsaker. Efterföljt av glassbuffé. Inte gott nånstans! Men ändå valde jag det sociala framför det goda och nyttiga! Förvisso behövs både och. Frågan är bara vilket som behövs mest...

2 kommentarer:

Karin sa...

Tack för det inlägget, det får mig att inse att jag har det bra som umgås i matlådestandardgäng. Skulle man mot förmodan inte ha mat med sig så går man och handlar en låda på restaurangskolan men det är jobbets lunchrum som gäller. Inspiration får man från kamraternas lådor :). Jag förstår ditt dilemma, utemat blir ofta riktigt trist redan efter ett par dagar men samtidigt vill man ju att lunchen ska vara en trevlig social stund. Är dock ganska övertygad om att jag skulle ha valt lådan om jag var tvungen att välja, jag är väldigt kär i mina lådor. Du får jobba på att övertyga de andra om att låda är bäst men kör inte för hårt med stenåldersmaten till att börja med.

Animalin sa...

Hihi, jag har inte tänkt köra så hårt med stenåldersmaten överhuvudtaget faktiskt. Har insett att de perioder då jag ätit "nyttigt" tidigare har varit ganska nära stenåldersmat. Man kan ju äta i princip allt som inte är konstgjort och raffinerat. Och E-ämnen och annat jox har jag försökt undvika rätt länge ändå... Tvivlar på att jag får dem att konvertera till låda, det är de alldeles för lata för, haha! Förutom två av dem som har låda ibland, ungefär lika ofta som jag :-)