18 april 2009

Vad får man äta?

Media gör det ju inte lätt för folk att äta "rätt":


Så vad tusan "får" man äta för att få i sig protein?? Enbart fläskfile kanske?? För skinka är ju knappast rent kött, bacon och sådan innehåller massa tillsatser och socker och grejer...

Nä, det är ju fortfarande så att äta bör man, annars dör man. Det är ju säkert, frågan är bara om och i såfall hur det man stoppar i sig gör att man dör fortare eller inte... Har annars spanat lite på Middagsfrid, min lathet när det gäller att laga mat gör att jag tilltalas av konceptet. Däremot vet jag inte, få maten packad i Stockholm för att åka till Linköping?? Nja...

3 kommentarer:

Victor sa...

Hej Malin!

Grattis till en fin blogg!

Kul att höra dina funderingar om Middagsfrid. Det finns många anledningar som kan göra en tveksam att låta någon annan "bestämma" vad familjen skall äta till middag, men just transporten från Stockholm borde inte vara en av dem. Vi har precis färdigställt ett miljöprojekt där vi har kvantifierat våra CO2-utsläpp och jämför dem med genomsnittssvenskens. Resultatet var att en Middagsfridsfamilj reducerar de middagsrelaterade CO2-utsläppen med 60%. Den största reduktionen kommer av (1) att vi överlag väljer mer klimatsmarta råvaror. Den näst största besparingen kommer av att (2)svinnet blir mindre. Även sker en viss reduktion kommer av att (3) hemtransporten "på pärlband" blir effektivare. Våra beräkningar visar att CO2-reduktionen av dessa 3 är så betydande att vår kylbil som åker ner till Linköping skulle kunna köra 420 mil och fortfarande göra mottagarfamiljen till klimatsmartast i sitt kvarter. (420 mil motsvarar ungefär avståndet från Linköping till Teheran eller södra Egypten.)

Lycka till med klassikern - jag är imponerad :-)

Hälsningar,
Victor Theander
Middagsfrid

Anna sa...

Oj. Jag går in och tänker skriva något nördigt om rätt ska vara rätt och så har Victor varit här och lämnat in en uppsats.

Middagsfrid låter ok, en bekant testade något liknande men blev i slutändan stående med bara ris och en burk cocosmjölk för dyra pengar, kycklingen fick hon köpa in själv om det skulle bli indiskt lagande av. Då låter detta alternativ klart bättre.

Animalin sa...

@Anna: Jag säger också oj! Här trodde jag det var någon ny klassikerfantast som kommenterat, och så hittar man kommentarer från Middagsfrid. Lite uppfriskande i vardagen!

@Victor: Tack för ditt inlägg, det är alltid bra att få saker belysta. Jag jämförde från början med att jag vanligtvis går eller cyklar till affären eftersom jag inte äger någon bil, och då är det ju jämförelsevis mindre klimatsmart att få maten utkörd. Men å andra sidan är det ju någon som kör ut maten till mataffärerna också... Det där med svinn är ju en bra poäng, och om jag skulle testa är det faktiskt en av motivationsfaktorerna, det känns helt enkelt fel att slänga mat, oavsett om den är utkörd till min dörr eller inhandlad av mig själv... Klimatsmarta råvaror försöker jag välja i så stor utsträckning som jag har kunskap till det, och även hälsosmarta (finns det ordet?). Att kroppen blir mer motståndskraftig med rätt sorts bränsle utan onödiga tillsatser tror jag på!